Олександр Черевко: у Черкаському національному навчають милосердю

Студент Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького Олексій Драгун пішов добровільно захищати рідну землю. Бійця збирали всією університетською громадою. Студенти навчально-наукового інституту історії і філософії за підтримки своїх батьків подарували бійцю термобілизну, військове спорядження.

Не обмежившись цим, спільно з профкомом провели благодійний ярмарок. Продавали речі власного виробництва — картини та серветки, вже знайомі кожному студенту патріотичні браслети ручної роботи, солодощі і напої.

1

Ректор Черкаського національного Олександр Черевко каже, що благодійна діяльність стала невід’ємною складовою університетського життя. Адже, за словами філософа епохи Відродження Мішеля Монтеня, “тому, хто не збагнув науку добра, всяка інша наука приносить лише шкоду». Олександр Володимирович очолює університет трохи більше року, проте доброчинних проектів за цей час було дуже багато.

Яскравою подією був благодійний баскетбольний матч між університетською командою та «Черкаськими мавпами». Загалом на підтримку армії університетською громадою зібрано більше 200 тисяч гривень. А ще активісти плетуть маскувальні сітки, формують продуктові набори для солдат, виготовляють сухі борщі, допомагають волонтерським організаціям міста, здають кров. Збирають кошти на благодійних аукціонах та ярмарках.

s42515

Восени ректор разом зі студрадою їздили до Лисичанська, взяли участь у відкритті відремонтованої за сприяння черкаського губернатора школи № 24. Тоді ж домовилися про співпрацю. Голова студентської ради університету Василь Дунаєвский побував там уже кілька разів.

Студенти, викладачі та випускники небайдужі до людського лиха, відгукуються на всі доброчинні ініціативи і самі ініціюють подібні акції. А допомога онкохворим дітям переросла у справжній доброчинницький рух. Волонтери з університету підтримують малечу, яка лікується в Центрі дитячої онкології та гематології Черкаського обласного онкологічного диспансеру. До волонтерського руху приєдналися за останні роки сотні людей не тільки з Черкаського національного. Спільними зусиллями придбано для Центру 4 магістралі для отримання тромбоцитів на суму 5 600 гривень, 3 апарати «Інфузомат» для очищення крові та необхідні системи до них на суму понад 51 000 гривень. У вересні 2014 року Центру дитячої онкології та гематології був подарований апарат шейкер-інкубатор, вартість якого становить близько 27 000 гривень.

Зараз цими питаннями займається Благодійний фонд «Заради дитячої усмішки», презентований у лютому нинішнього року.

Делегація Черкаської ода та ЧНУ у Лисичанську

Соціальна педагогіка — один із напрямів підготовки в університеті. У студентів є навіть курс «Волонтерський рух в Україні». Майбутні соціальні педагоги та соціальні працівники застосовують ці знання на практиці, подаючи всім приклад доброчинної діяльності.

Свої професійні знання дарують людям і старшокурсники та викладачі психологічного факультету. Вони надають психологічну допомогу переселенцям, учасникам бойових дій і членам їхніх сімей, онкохворим.

— Студенти — ініціативні, милосердні, активні. І в цьому немала роль викладачів, у яких молодь знаходить підтримку. Немало зроблено і студентською радою університету. А для деяких наших студентів доброчинна діяльність стала справою всього життя. Активна учасниця молодіжних волонтерських програм, випускниця університету Світлана Собова була національним волонтером ООН, а зараз здійснює волонтерську діяльність за кордоном. Вероніка Усманова — волонтер міжнародних програм, зараз працює в Міжнародній школі в Каїрі (Єгипет). Переконаний, потребу робити добро людям понесуть із собою в життя всі, хто бере участь у волонтерській діяльності в студентські роки, – говорить Олександр Черевко.