Сергій Дубенець: Щоб розбудовувати село, його потрібно любити

Дубенець Сергій Михайлович – кандидат до Канівської районної ради від Блоку Петра Порошенка «Солідарність».

Молодий, але досвідчений та рішучий керівник. Очоливши Канівський район, чітко визначив пріоритетні завдання у своїй роботі.

Відновлення доріг

– Уже в перші дні моєї каденції до мене як до голови райдержадміністрації почали звертатися сільські голови, аби районна влада допомогла зрушити з місця питання, яке не вирішувалося в районі роками й десятиліттями.

Я зібрав інформацію про стан доріг по кожній сільській раді, особисто об’їхав район і на власні очі побачив, що більшість комунальних доріг потребують капітального ремонту шляхового покриття.

Ми підрахували: для того, щоб зробити капітальний ремонт усіх сільських доріг, потрібні сотні мільйонів гривень. Зрозуміло, що вирішити це питання коштом держбюджету неможливо, тож наступним моїм кроком стало звернення до великих підприємств, які працюють у районі, інвесторів.

В результаті для ремонту доріг району вдалось залучити понад 5 млн грн, які йдуть на ремонт найкритичніших доріг, що потребують термінового ремонту.

Забезпечення роботи освітньої галузі

До першого вересня я дав вказівку всім своїм заступникам і керівникам відділів відвідати сільські школи. Зробив це для того, щоб державні службовці побачили дітей, які відвідують сільські школи, а також подивилися в очі батькам, вчителям і фермерам, які ці школи утримують. Аби люди, які працюють в районній владі, бачили – школи, це не просто статті витрат у районному бюджеті. За кожною – вчителі та діти, для яких функціонування школи в селі є чи не найголовнішим на сьогодні. Я категорично проти скорочення шкіл, яке в нас прийнято називати оптимізацією. Я впевнений – село, в якому закривають школу, поступово вимирає, адже молоді люди, створюючи сім’ї, народжуючи дітей, перебираються в ту місцевість, де поблизу є дитсадок і школа.

Найбільше бюджетних коштів, які щороку виділяються на заклади освіти, “з’їдають” витрати на утримання приміщень, зокрема, на опалення. То чи не справедливіше буде скоротити ці витрати не шляхом закриття шкіл, а оптимізувавши їх заміною старих вікон на нові теплозберігаючі, утепливши за допомогою сучасних технологій стіни, замінивши при потребі покрівлю, встановивши нові високопродуктивні котли?

Саме тому зараз ми працюємо над використанням енергозбергіючих технологій в навчальних закладах району.

До прикладу, в Келебердянській школі в цьому році вже почали вивчати питання модернізації котла опалення, замінюючи газову систему горіння на систему, що працює на відходах деревини – трісках. Із таким паливом у селі ніколи не буде проблем, адже для виготовлення трісок годяться рештки деревини, що залишаються від санітарної очистки доріг. Достатньо лише придбати дробильний агрегат, а ресурс цієї сировини настільки великий, що нею можна забезпечити школи на 5-6 років наперед.

Інвестиційна діяльність

Не зважаючи на складні часи в економіці, все ж є підприємства, готові розвивати в районі нові потужності. І ми активно працюємо над тим, аби вони прийшли на Канівщину. Наприклад ПАТ “Укргідроенерго”, яке збирається побудувати на території нашого району гідроакумулюючу електростанцію. Першим кроком назустріч цього підприємства було виділення коштів на ремонт аварійної ділянки дороги Бобриця – Іваньки, що була у критичному стані та яка постійно використовується для підвезення дітей до школи.

До речі, на початку жовтня делегація Канівського району у складі сільських голів, депутатів районної ради ознайомились з роботою Дністровської ГАЕС, побачили на власні очі який розвиток інфраструктури, соціальної сфери отримали населені пункти району, на території якого побудовано станцію. Крім того, це близько 1200 робочих місць, і значну частину з них займають місцеві жителі з району та міста. Відмічу, що ми також досягли певних домовленостей із забудовником про те, що перевага при наборі робітників для будівництва станції буде надаватися жителям Канівського району. Це означає, що молоді люди, які живуть у селах, матимуть роботу, яка буде гідно оплачуватися. Крім того, одночасно із будівництвом розвиватиметься інфраструктура навколишніх сіл, будуватимуться і ремонтуватимуться дороги, вирішуватимуться інші нагальні проблеми, як то утримання дитсадків, шкіл, ФАПів і амбулаторій.

Допомога АТО

Активно допомагаю в забезпеченні потреб учасників АТО та їх сімей, підтримую волонтерський рух Канівщини. З цією метою ініціював прийняття районної програми щодо підтримки учасників антитерористичної операції. Мною особисто також було ініційовано та організовано забезпечення дровами сімей учасників АТО, створено реєстр осіб учасників АТО, що потребують поліпшення житлових умов. Налагоджено ефективну співпрацю з громадською організацією «Канівська спілка учасників АТО», тож хлопці завжди знають до кого можуть звернутися, і ми намагаємось знайти шляхи вирішення, порушених ними питань.

Тож для того, щоб розбудовувати село, перш за все, його потрібно любити та вболівати за кожного його мешканця.