Вибори за новим законом: інструкція для виборця

У час, коли країна постійно відбиває атаки зовнішнього агресора та бореться з ворогами всередині, коли місцеві чиновники саботують запровадження реформ та нехтують здобутками Революції Гідності, коли реформа децентралізації набирає обертів і реальна влада переходить до територіальних громад, не можна применшувати значення виборів до місцевих рад.

– Нинішні ради формувалися до Революції Гідності і часто вони досі відображають інтереси та цінності колишнього режиму. Ми з вами разом маємо прийти на виборчі дільниці 25 жовтня та сформувати нові місцеві ради, які реально представлятимуть інтереси громад, – зазначає юрист черкаської територіальної організації партії “Блок Петра Порошенка “Солідарність” Максим Полішкевич.

Готуємось до виборів

– Слід перевірити себе в списку виборців. Кожен виборець має право прийти до приміщення виборчої дільниці, в якій він голосує та перевірити чи включили його в список виборців.

– Якщо виявилися неточності чи помилки у списку, виборець має право звернутися до дільничної виборчої комісії або до органу ведення Державного реєстру виборців у своєму районі чи місті з заявою про уточнення попереднього списку виборців. Заява подається особисто виборцем, а якщо виборець за станом здоров’я не може подати особисто заяву, дільнична виборча комісія за зверненням такого виборця зобов’язана забезпечити прийняття заяви в інший спосіб. Виборець може надіслати заяву поштою або передати іншим виборцем.

– Уточнення списку виборців може відбуватися в судовому порядку. Рішення суду про внесення змін до списку виборців не пізніш, як за п’ять днів до дня голосування, подається виборцем до відповідного органу ведення Реєстру або до відповідної дільничної виборчої комісії для негайного направлення до такого органу, а пізніше цього строку – до дільничної виборчої комісії.

Тепер, коли ви пересвідчились, що є у списку і маєте право голосу, пам’ятайте, що 25 жовтня 2015 року з 8 год. 00 хв. до 19 год. 55 хв. вам потрібно прибути на дільницю для реалізації свого конституційного права формувати органи влади.

– На дільниці виборець, пред’явивиши паспорт громадянина України або тимчасове посвідчення громадянина України, отримує бюлетені для голосування.
– Виборцю не можуть відмовити у видачі бюлетеня, якщо в паспорті не вклеєні фотокартки, які мають вклеюватися при досягненні особою 25 – та 45-ти річного віку, або якщо в списку виборців та паспорті є розбіжності в адресі, пов’язані з перейменуванням вулиці, зміною нумерації існуючого будинку, допущеною помилкою чи опискою у відповідних відомостях.

Кого обиратимемо

– Якщо виборець живе у місті обласного підпорядкування, він отримує бюлетень для голосування до обласної ради, бюлетень для голосування до міської ради та бюлетень для голосування за кандидата на посаду міського голови.

– Якщо живе у місті районного значення, він отримує бюлетень для голосування до обласної ради, бюлетень для голосування до районної ради, бюлетень для голосування до міської ради та бюлетень для голосування за кандидата на посаду міського голови.

– Якщо виборець – житель сільської місцевості, він отримує бюлетень для голосування до обласної ради, бюлетень для голосування до районної ради, бюлетень для голосування до сільської чи селищної ради та бюлетень для голосування за кандидата на посаду сільського чи селищного голови.

Що знайдемо в бюлетені

Вибори до обласної, районної та міської рад відбуваються наступним чином. В бюлетені буде зазначено назву партії, потім у дужках – перший номер списку, потім кандидат, що балотується у конкретному окрузі. Якщо від політичної сили, яку ви обрали, відсутній кандидат у вашому окрузі, то в бюлетені вказується лише партія та перший номер у списку. І виборець все одно віддає свій голос за якусь із партій.

– Вибори міських, селищних, сільських голів та депутатів селищних і сільських рад відбуваються за мажоритарною системою. Тобто, в бюлетені зазначається безпосередньо кандидат.

При голосуванні на дільниці виборцю слід дотримуватися таких вимог:

– перебувати у приміщенні для голосування лише протягом часу, необхідного для голосування;

– виборчі бюлетені заповнювати особисто в кабіні для таємного голосування;

– у виборчих бюлетенях для голосування робити позначку «+» або іншу;

– особисто опустити заповнені виборчі бюлетені до виборчої скриньки;

– під час заповнення бюлетенів присутність у кабіні для таємного голосування інших осіб забороняється;

– якщо виборець зробив помилку, заповняючи бюлетень, він має право звернутися з письмовою заявою до членів виборчої комісії. Комісія видає інший бюлетень лише один раз;

– фотографування, відеофіксація заповненого бюлетеня виборцем у кабіні для таємного голосування, а також демонстрація виборцем заповненого бюлетеня забороняється.

Увага! Якщо ви помітили порушення або ознаки підкупу, тобто побачили передачу грошей, фотографування бюлетенів, винесення бюлетенів за межі дільниці – невідкладно повідомте міліцію та представників Партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність» в комісії.

Як встановлюватимуться результати виборів

Встановлення результатів виборів депутатів обласної,районної, міської, районної у місті ради відбувається у декілька етапів:

– Підраховуються голоси, віддані за партію або за кандидата від партії (місцевої організації партії). Голоси, віддані за кандидата, зараховуються на рахунок партії, зокрема, місцевої організації партії, якою був висунутий кандидат. Члени дільничних комісій підраховують голоси, а потім Територіальна виборча комісія визначає, чи партія подолала п’ятивідсотковий бар’єр, який дозволяє приймати участь у розподілі місць у раді;

– Вираховується кількість голосів, яку має отримати партія, себто її місцева організація, для отримання одного місця в раді;

– Вираховується кількість місць у раді, яку отримає кожна партія (місцева організація партії), яка подолала п’ятивідсотковий бар’єр;

– Розподіляються місця в раді між кандидатами від партії (місцевої організації партії) на основі рейтингу. На першому місці в рейтингу стоїть кандидат, який найбільше отримав голосів серед кандидатів від однієї партії (місцевої організації партії). На останньому – кандидат, який отримав найменше;

– Кандидати на посади міських, селищних, сільських голів та депутатів селищних і сільських рад отримують перемогу, набравши просту більшість голосів.

Офіційне оприлюднення результатів виборів відбувається не пізніш, як на п’ятий день із дня встановлення результатів виборів у відповідних місцевих друкованих засобах масової інформації.

Шановні виборці! Не забувайте, наскільки важлива і відповідальна ваша роль 25 жовтня. Ви обираєте майбутнє не тільки собі, а й своїм дітям та онукам. Тож прийдіть і проголосуйте!