Костянтин Омаргалієв: «Ми не маємо морального права залишити жителів району без можливості пільгового проїзду»

Голова Черкаської районної державної адміністрації, керівник фракції депутатів Черкаської обласної ради від партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність» Костянтин Омаргалієв заявляє, що необхідно якнайшвидше вирішити питання пільгового проїзду жителів Черкаського району. Їх у районі майже 25 тисяч.
«Оскільки в державному бюджеті не передбачені субвенції на компенсаційні виплати на пільговий проїзд окремим категоріям громадян, спільно з районною радою розробили механізм відшкодування вартості проїзду для пільговиків, – розповідає Костянтин Омаргалієв. – Аби пільговики могли двічі на тиждень їздити безкоштовно в приміському транспорті, потрібно 1,2 мільйони гривень. Половину цієї суми готові відшкодувати з районного бюджету. А от виділити з місцевих бюджетів 600 тисяч гривень на перевезення пільговиків сільські голови вже вдруге відмовилися. Відмову мотивували фінансовою неспроможністю, однак запевнили, що можуть компенсувати вартість проїзду, надаючи адресну допомогу своїм пільговикам».
За словами очільника РДА, аби захистити хоча б найбільш соціально вразливі категорії жителів району – з перевізниками досягли домовленості, що ті будуть здійснювати пільгове перевезення ще, принаймні, місяць, до 1 лютого. Далі відмову сільських голів вони сприймають як зняття з себе цих зобов’язань вже найближчим часом.
«Так чи інакше, а проблему потрібно вирішувати в інтересах громади, аби компенсувати проїзд за пільговиків. Договори про надання соціально важливих послуг і покриття втрат за рахунок місцевих бюджетів не підписані. Фактично вже з першого січня пільговики платять за проїзд у маршрутках. Залишити їх наодинці зі своїми проблемами ми просто не маємо морального права», – говорить Костянтин Омаргалієв.