Сергій Рубан: «Солідарність» виступає лише за прозорий конкурс при призначенні або переведенні судді»

Сергій Рубан, керівник секретаріату Черкаської територіальної організації партій «Блок Петра Порошенка «Солідарність» – про переатестацію та конкурсні умови для суддів:
«В Україні вже зовсім скоро розпочнеться безпрецедентна реформа судової системи. Кілька днів тому Конституційний Суд визнав відповідними Основному Закону зміни в частині забезпечення правосуддя, а сьогодні депутати прийняли в першому читанні ці зміни до Конституції. 9 тисяч суддів по всій країні змушені будуть пройти переатестацію. Нічого подібного досі не відбувалося в історії України. До того ж, кожному судді під час атестації доведеться пояснити, звідки взялися його прибутки, автомобілі і будинки.
«Солідарність» виступає лише за прозорий конкурс при призначенні або переведенні судді. І зараз ця норма піднімається на рівень Конституції. Президент призначатиме на посаду за поданням Вищої ради правосуддя в тому разі, якщо суддя пройшов конкурс, показав найвищі бали на іспиті, підтвердив легальність своїх статків та статків своєї родини і був визнаний кращим серед усіх претендентів на цю посаду.
Тепер надважливими критеріями для судді стануть компетентність, професійна етика та доброчесність. Оцінюватимуться не лише професійні знання, але й відповідність вимогам антикорупційного законодавства, правилам суддівської етики, способу життя і поведінки етичним вимогам до судді, коректність декларування доходів, наявність дисциплінарних порушень тощо. І що важливо, оцінювання проводитиметься не лише при підвищенні, а й у разі переведення судді до іншого суду. Судді, які не відповідають зазначеним критеріям, будуть звільнені. Корупція в судовій системі має бути знищена!»