Зміни в Конституції України: усі судді пройдуть переатестацію та будуть прирівняні до звичайних громадян

Верховна Рада підтримала зміни до Конституції України та проголосувала за втілення судової реформи. 335 народних депутатів всіх фракцій об’єдналися прагненням до змін. Реформа судів підводить до завершення перезавантаження всіх гілок влади, яке розпочалося після Майдану. 8000 суддів змушені будуть пройти прозорий відбір і атестацію. Буде сформовано нові апеляційні суди та новий Верховний Суд, а Вищий Спеціалізований Суд буде розпущено. ВСУ стає касаційною інстанцією, що захищатиме народ.
«На сьогодні і до кінця 2017 року Президент зберігає право утворення та ліквідації судів. Це потрібно для забезпечення захисту судів від політичних впливів на перехідний період, поки буде відбуватися очищення судового корпусу та переатестація. Конституція передбачає, що надалі питання призначення, переведення та звільнення суддів вирішуватиме Вища рада правосуддя, а роль Президента буде лише церемоніальна, він видаватиме укази тільки щодо призначення суддів на підставі рішення ВРП. При цьому не матиме права їх відмінити», – розповідає керівник секретаріату Черкаської територіальної організації партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність» Сергій Рубан.
Цей законопроект двічі отримував позитивні висновки Венеціанської комісії, він повністю відповідає європейським стандартам.
Закони закладають міцний фундамент для формування системи правосуддя у державі за новими стандартами та зроблять суд якісним, доступним, і головне – справедливим.
Важливі принципи нової судової системи:
– Деполітизація та забезпечення незалежності судової влади: призначення, переведення та звільнення суддів будуть передані до конституційного неполітичного органу – Вищої ради правосуддя; запроваджується прозорий конкурс на будь-яку посаду в суді.
– Обмеження суддівського імунітету: суддя має право користуватися імунітетом тільки щодо своєї ролі як судді, в усіх інших випадках він має бути прирівняний до звичайного громадянина; непідтвердження легальності джерел доходу судді є підставою для звільнення його з посади.
– Перезавантаження суддівського корпусу: запроваджується кваліфікаційне оцінювання всіх без виключення суддів за трьома критеріями: з точки зору професійної компетентності, доброчесності та відповідності правам етики; підвищені професійні стандарти, збільшується віковий ценз для суддів та збільшуються вимоги щодо професійного стажу.
– Звільнення всіх суддів, хто не відповідає професійним критеріям, за спрощеною процедурою.
– Неможливість повернення до системи тих, хто був звільнений у зв’язку з не проходженням або відмовою проходити кваліфікаційне оцінювання, а також тих, хто був звільнений за порушення присяги.
– Запроваджується новий інститут конституційної скарги, який надаватиме право кожному громадянину, який вважає, що у його справі суд застосував закон, який не відповідає Конституції, подати відповідно скаргу до Конституційного суду для вирішення цього питання.
– Створення спеціалізованого антикорупційного суду – Вищого Антикорупційного суду, який має стати надійним інструментом боротьби із хабарництвом, кумівством, політичним тиском.
– Створення при Вищій кваліфікаційній комісії суддів громадського органу – Громадської ради доброчесності, яка сприятиме Вищій кваліфікаційній комісії суддів у встановленні відповідності судді або кандидата на посаду судді критеріям професійної етики та доброчесності
– Моніторинг способу життя судді, подання нових, обов’язкових для судді та кандидата на посаду судді декларацій – Декларацій доброчесності та Декларацій родинних зв’язків.