Сергій Рубан: Уряд виводить кошти з тіні і спрямовує їх на освіту та охорону здоров’я

Керівник секретаріату Черкаської територіальної організації партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність» Сергій Рубан:
«Проект бюджету на 2017 рік доводить, що Уряд знаходить реальні шляхи для підвищення соціальних стандартів українців, виводячи кошти із тіні. Відбувається цей процес, на жаль, не блискавично, як багато хто хотів би, але постійно і в міру можливостей економіки. Серед яскравих прикладів виведення значних сум із тіні – відміна дотації Нафтогазу. Якщо ще два роки тому ця організація отримувала із бюджету країни, а вважайте – з кишень кожного з нас, 170 млрд гривень дотації на покриття різниці в ціні на газ, то в 2017 році ця сума буде використана на більш корисні речі. Зокрема на субсидії родинам, які того потребують, буде спрямовано 50 млрд, а 120 млрд гривень дозволяють запустити нові програми та закрити важливі питання освіти, охорони здоров’я, безпеки країни. Партія «Блок Петра Порошенка «Солідарність» однозначно підтримує такі кроки та ініціативи Уряду, адже вони дозволяють не лише покращувати соціальні стандарти, підвищувати забезпечення бюджетників, але й забезпечують впровадження важливих реформ, ініційованих Президентом Петром Порошенком.
Серед головних соціальних видатків – освіта: зарплати вчителів зростуть в середньому на 33,5%, а висококваліфікованих спеціалістів – ще більше (приміром, середня зарплата учителя вищої категорії з 1 січня становитиме складе 5708 грн), вперше виділено кошти на надання державної підтримки для здобуття професійно-технічної і вищої освіти учасникам бойових дій і їх дітям, стипендіальний фонд зросте на 576 млн грн, закладено кошти і на підвищення зарплат працівникам культури і викладачам ДЮСШ.
Видатки на охорону здоров’я зростуть на 8,2 млрд грн: вперше може бути передбачена 100% оплата ліків, які держава має надавати безкоштовно, на закупівлю ліків буде виділено на 2 млрд грн. більше ніж цього року, зарплати лікарям піднімуть в середньому на 20%, а висококваліфікованим спеціалістам – ще більше (приміром, середня зарплата дільничного лікаря-терапевта з 1 січня становитиме 7910 грн).
На оборону і безпеку виділено 5% ВВП – 129,2 млрд грн, що на 14,4 млрд грн. більше, ніж цього року. У тому числі видатки на грошове забезпечення військових збільшиться на 9,6 млрд грн.
Уряд створює Фонд енергоефективності, який дозволить наблизитися до європейської моделі споживання та обліку енергоресурсів, а відтак: зменшити витрати на опалення житла та знизити витрати на субсидії.
Місцеві бюджети отримають більше можливостей для розвитку: в Державний фонд регіонального розвитку закладено 6,2 млрд грн., що на 3,2 млрд грн. більше, ніж цього року, фінансовий ресурс місцевих бюджетів складе 389,8 млрд грн. або на 16% більше, ніж цього року».