Василь ФУРМАН: «Оновлені місцеві ради працюватимуть на успіх Черкащини»

Для відродження Черкаської області та благополуччя її жителів необхідно вже цього року здійснити повне оновлення місцевої влади та залучити потужні інвестиції. Саме прихід інвесторів дозволить відродити наявні та збудувати нові підприємства створити робочі місця та збільшити розмір заробітної плати в усіх галузях економіки області. Про потенціал Черкащини та завдання, які стоять перед місцевою владою, розповів голова Черкаської територіальної організації партії «Блок Петра Порошенка «СОЛІДАРНІСТЬ» Василь Фурман.

Василю Миколайовичу, що дасть Черкащині децентралізація влади та об’єднання громад?

– Реформа передбачає передання основних завдань і повноважень від державних адміністрацій (в тому числі їхніх підрозділів на місцях) до органів місцевого самоуправління. Паралельно з цим органи місцевого самоуправління отримають бюджетну автономію. У процесі об’єднання громадян важливо, аби місцева влада врахувала інтереси кожної територіальної громади. Це неприпустимо, коли чиновники сидять в області чи в районі та, не приїхавши жодного разу на збір громади, розповідають сільському голові на засіданні робочої групи про те, до якої сільради варто приєднати його село. Перше завдання партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність» – не допустити подібного формального підходу з боку керівників місцевих адміністрацій. Друге завдання партії «Солідарність» – під час місцевих виборів 25 жовтня 2015 року оновити всю місцеву владу Черкаської області. Здебільшого це стосується обласної, районних та міських рад. Ми повинні обрати господарників, яким довірятимуть громади та які звітуватимуть про результати своєї роботи. Оновлені місцеві ради з розширеними повноваженнями працюватимуть на успіх Черкащини.  

 Які перспективи залучення інвестицій в Черкаську область? Чи будуть ініціативи політичної партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність» у цьому напрямі?

– Інвестиції в область істотно скоротилися. Проте багато власників бізнесу, з якими я спілкуюся, готові сьогодні інвестувати кошти в розвиток області. Але в них є ключова вимога – створення умов для інвестування. Над цим команда черкаської партійної організації працює вже сьогодні. Ми ініціювали проведення інвестиційного форуму «INVEST CK» в Черкасах восени цього року, щоб показати інвесторам потенціал Черкащини, переваги області над іншими регіонами України, готовність влади та всіх реєстраційних і контролюючих органів до створення сприятливого клімату та запровадження персонального підходу до кожного інвестора. Результатом форуму стане відкриття нових підприємств, надходження реальних інвестицій та створення робочих місць. Доцільним є створення «Ради інвесторів Черкащини». Мета – знаходження точок дотику, врахування інтересів і загальне підвищення ефективності роботи.

Черкащина переважно аграрний край. Людей цікавить, як розвиватиметься село.

– Протягом 2015 року потрібно вирішити декілька ключових питань. По-перше, запровадити ринок землі з можливістю продажу земель сільгосппризначення лише державному оператору, а після трьох років – можливість продажу фізичним особам – громадянам України. По-друге, потрібно до кінця 2015 року здійснити інвентаризацію майна колишніх колгоспів, зібрати живих власників майнових сертифікатів та їхніх спадкоємців і протягом 2016 року в усій Черкаській області завершити процес виділення в натурі майна колишніх КСП. По-третє, потрібно збільшити закупівельну ціну на продукцію, вироблену в селі. Це буде ціновий компроміс між селянином та жителями міст. Селянин отримає гідну оплату за продукцію, а мешканці Черкас і райцентрів області отримають якісні продукти харчування за доступними цінами. Адже, коли в сільської бабусі, яка тримає корову, перекупник беруть літр молока за ціною, меншою за вартість літру води в сільському магазині, а потім перепродують утричі дорожче, то це не бізнес – це знущання як над сільськими, так і над міськими жителями. Село потрібно розвивати: створювати нові підприємства, отримувати доходи від видобутку корисних копалин і в усьому сприяти інвесторам, залучаючи їх при цьому до формування соціальної складової. Я звернувся до наших депутатів від Блоку Петра Порошенка, щоб вони виступили з ініціативою розробки програми фінансування урядом самозайнятості на селі.

Як жителі області ставляться до партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність»?

– Ми формуємо партійну структуру в кожному районі та місті. До нас звертаються багато громадських активістів, волонтерів, які допомагають українській армії в АТО, бійців, котрі повернулися додому з фронту. Вони стали нашими активістами, саме на них ми дуже розраховуємо. Люди зрозуміють, що лише власними зусиллями можна побудувати успішне майбутнє. Ніхто за вас це робити не буде. Побувавши в кожному районі області, відчуваю значну підтримку жителів. Люди вимагають змін, підтримують Президента України в цей складний для держави час, проте вони невдоволені багатьма кроками уряду та місцевих чиновників. Окрім напрямку залучення інвестицій та відродження аграрного сектору, Черкаська партійна організація зосередить найближчим часом свою роботу на допомозі воїнам АТО з реалізацією їх соціальних прав, отриманням земельних ділянок, соціальною адаптацією та подальшим працевлаштуванням. Також ми усіма силами допомагатимемо одиноким ветеранам. Вже найближчим часом активісти партії зосередяться на реалізації просвітницьких проектів, спрямованих на патріотичне виховання молоді.

БІОГРАФІЧНА ДОВІДКА: ФУРМАН Василь Миколайович народився 2 грудня 1973 року в селі Шостакове Катеринопільского району Черкаської області. У 1996 році закінчив Київський національний економічний університет. Працював у «Промінвестбанку» та його дочірніх компаніях протягом 20 років на різних керівних посадах. У 2006 році став наймолодшим доктором економічних наук, є автором понад 50 наукових праць. Нині – ректор Інституту банківської справи. У серпні 2011 року був обраний головою громадської організації «Наш Дім – Шевченків Край». На Черкащині пройшов «горнило» парламентської виборчої кампанії 2012 і 2014 років.