Депутати облради фракції «Солідарність» пропонують не розглядати питання створення парку «Холодний Яр» без погодження з громадами

Депутатська фракція партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність» Черкаської обласної ради виступає за створення національного природного парку «Холодний Яр», проте лише за умови погодження таких кроків із громадами сіл, і не вважає за доцільне повторне внесення цього питання до порядку денного наступного пленарного засідання. З таким відкритим зверненням депутати звернулися до колег, наголошуючи, що остаточне рішення з цього питання може бути ухвалене лише після досягнення політичного, державного і громадського компромісу.
На сьогодні погодження не надали Кам’янська районна державна адміністрація, Черкаське обласне управління лісового та мисливського господарства, державні підприємства Кам’янського та Чигиринського лісових господарств. Враховують депутати і позицію представників громади, які неодноразово звертались до депутатів обласної ради із закликом не підтримувати проект створення національного природного парку «Холодний Яр».
Крім того, як йдеться у зверненні, розгляд питання на сесії жодним чином не впливає на схвалення остаточного рішення щодо створення природного парку, адже перебуває поза межами компетенції Черкаської обласної ради.

Пропонуємо ознайомитися із повним текстом звернення:

ЗВЕРНЕННЯ ДЕПУТАТСЬКОЇ ФРАКЦІЇ ПАРТІЇ «БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА «СОЛІДАРНІСТЬ»

Цього тижня голова Черкаської обласної ради Олександр Вельбівець провів засідання із головами депутатських фракцій обласної ради, у ході якого було розглянуто низку питань та озвучено пропозиції депутатів стосовно формування порядку денного чергової сесії. Одним із дискусійних стало обговорення питання про «доцільність створення національного природного парку «Холодний Яр».
З метою не допустити перекручувань і непорозуміння у суспільстві позиції фракції ПАРТІЇ «БПП «СОЛІДАРНІСТЬ» із цього питання вважаємо за доцільне прояснити ситуацію та заявляємо наступне. На сьогодні обласною радою схвалені відповідні рішення, якими передбачено збереження і розвиток природно-заповідного фонду області, в тому числі й створення національного природного парку «Холодний Яр». Це, зокрема, є однією зі стратегічних цілей у плані реалізації «Стратегії розвитку Черкаської області на період до 2020 року» та у плані виконання заходів Обласної програми охорони навколишнього природного середовища на 2016-2020 роки.
Згідно вимог Закону України «Про природно-заповідний фонд України» рішення про створення територій та об’єктів природно-заповідного фонду загальнодержавного значення приймаються Президентом України за попереднього розгляду й погодження відповідного клопотання Міністерством екології та природніх ресурсів України і його органами на місцях. Крім того, також необхідне погодження власниками та первинними користувачами природних ресурсів, відповідними органами виконавчої влади.
За результатами роботи створеної за дорученням голови обласної державної адміністрації Юрія Ткаченка Робочої групи з цього питання, на сьогодні відповідне клопотання погодили за винятком: Кам’янської районної державної адміністрації, Черкаського обласного управління лісового та мисливського господарства, державних підприємств Кам’янського та Чигиринського лісових господарств. Важливо також врахувати й позицію частини громади, представники якої неодноразово звертались до депутатів обласної ради із закликом не підтримувати проект створення національного природного парку «Холодний Яр».
Зважаючи на суспільний резонанс щодо створення національного природного парку, напередодні в сесійній залі було досягнуто компромісу і схвалено спільне рішення – не допустити створення парку на території Чигиринського і Кам’янського районів без погодження із громадами сіл.
Враховуючи це, демонструючи послідовність своїх дій та незмінність позиції щодо резонності створення національного природного парку «Холодний Яр» на базі комплексної пам’ятки природи загальнодержавного значення «Холодний Яр», а також з метою недопущення нагнітання ситуації в суспільстві, з’ясування політичних стосунків у сесійній залі чи спекуляцій з цього питання, фракція ПАРТІЇ «БПП «СОЛІДАРНІСТЬ» не вважає за доцільне повторне внесення питання до порядку денного пленарного засідання.
Розгляд питання на сесії жодним чином не впливає на схвалення остаточного рішення щодо створення природного парку, адже перебуває поза межами компетенцій Черкаської обласної ради. Вважаємо, що це може стати причиною деструктиву у роботі депутатського корпусу та поглибить невдоволення громад Чигиринського і Кам’янського районів.
Послідовно підтримуючи пропозицію стосовно створення національного природного парку «Холодний Яр» та зважаючи на раніше ухвалені обласною радою рішення висловлюємо тверде переконання, що остаточне рішення з цього питання може бути ухвалене лише після досягнення політичного, державного і громадського компромісу.