На Черкащині планують створити чотири госпітальні округи

Голова Черкаської обласної ради, представник партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність» Олександр Вельбівець обговорив із представниками медичної галузі Черкащини особливості та проблеми створення госпітальних округів. Зустріч відбулася із головними лікарями та очільниками Звенигородського, Лисянського, Катеринопільського, Шполянського, Городищенського районів.
На Черкащині розглядають варіант створення 4 госпітальних округів – Лівобережний (з центром у Золотоноші), Черкаський, Центральний (з центром у Звенигородці) та Західний (з центром в Умані).
«Попередньо планували створити три округи, не враховували Звенигородський, але, зваживши на інтереси громадян, відстань, яку довелося б долати жителям віддалених районів до Умані, Сміли або Черкас, ми вирішили запропонувати на розгляд Міністерства охорони здоров’я та Мінрегіонбуд України 4 госпітальні округи», ─ зазначив Олександр Вельбівець.
Як зазначає начальник управління охорони здоров’я Черкаської облдержадміністрації Михайло Лобас, усі медичні заклади районів буде збережено, але оснащення та функції госпітального центру будуть на порядок вищі.
«У багатьох районних лікарнях немає новітнього обладнання, зате на утримання порожніх палат витрачаються великі кошти. Крім того, необхідно переглянути функції швидкої допомоги, яка основну частину часу курсує за викликами, які б мали обслуговувати сімейні лікарі. Це не нормально, коли замість того, щоб рятувати життя, швидка розвозить пігулки від нежиті чи ангіни», – наголошує він.
Медики та управлінці в цілому підтримали пропозицію обласного керівництва про поділ Черкащини на 4 госпітальні округи. На сьогодні Городище ще поки визначається, до якого йому округу краще належати. Тальне виявило бажання увійти до Уманського госпітального округу. Остаточне ж затвердження кількості та структури госпітальних округів буде затверджуватися в Києві.