У Чигирині за ініціативи депутатів «Солідарності» ОСББ відшкодовуватимуть частину кредитів

У Чигирині на Черкащині розробили механізм підтримки та допомоги мешканцям ОСББ. Депутатська фракція партії «БПП «Солідарність» Чигиринської міської ради ініціювала та розробила Міську програму відшкодування частини кредитів, отриманих об’єднаннями співвласників багатоквартирних будинків, фізичними особами – власниками житлових приміщень на впровадження заходів з енергозбереження, реконструкції і модернізації багатоквартирних будинків, інших житлових приміщень у м. Чигирині. Програма вже затверджена депутатами.

Одним із головних завдань Програми є оснащення багатоквартирних будинків та інших житлових приміщень приватної форми власності системами індивідуального опалення. Їх встановлення дозволить не тільки вести облік, а й регулювати об’єм використання теплової енергії та значно зменшить фактичні платежі мешканців будинків за тепло.

«Ми прагнемо, аби мешканці заощаджували енергоносії. І сподіваємося, що запровадження такої програми стимулюватиме їх до цього. Адже оснащення будинків системами індивідуального опалення дозволить оплачувати за фактично спожиті енергоносії. Крім того, така програма та відшкодування міською владою частини кредитів слугуватиме мотивацією та поштовхом для інших жителів об’єднуватися в ОСББ», – говорить депутат Чигиринської міськради фракції партії «БПП «Солідарність», розробник програми Олег Бунь.

Суть механізму реалізації Програми полягає у тому, що з міського бюджету м. Чигирина відшкодовується позичальникам (ОСББ, фізичним особам – власникам житлових приміщень) частина суми кредиту, який залучений ними на впровадження систем індивідуального опалення, заходів з енергозбереження, реконструкції і модернізації житлових будинків та інших житлових приміщень.Рівень відшкодування – до 20 та до 30% залежно від рівня суми кредиту.

У результаті виконання Програми очікується:

– забезпечення інвестицій у енергоефективне оновлення житлового фонду міста;

– поліпшення точності розрахунків населення за фактично отриману послугу;

– стимулювання населення до економії споживаних ресурсів за рахунок оплати за фактичним споживанням;

– підвищення мотивації до створення нових об’єднань співвласників багатоквартирних будинків.