За місяць безвізу майже сто тисяч українців відвідали Європу за біометричними паспортами

11 червня 2017 року стартував безвізовий режим для українців із країнами ЄС. Уже минув місяць, відколи українці отримали право безвізового перетину кордонів ЄС. За місяць дії безвізового режиму єврокордон з біометричними паспортами перетнуло майже сто тисяч українців (95 461 громадянин України). Відмову отримали лише 49 наших співвітчизників – повідомляє Держприкордонслужба.

«Безвізовий режим та спрощення процедури перетину кордону – величезний крок у напрямку євроінтеграції України, – говорить голова Черкаської міської організації партії «БПП «Солідарність» Сергій Рубан, який також в ці дні відвідав одну з країн ЄС. – Громадян України, які перетинають кордон з біометричними паспортами (тобто по безвізу), перевіряють швидше, ніж тих, хто з шенгенськими чи робочими візами. Їм фактично не ставлять питань про мету подорожі, бронювання житла чи наявність коштів (готівки чи на картці). Тобто щоб перетнути кордон із країнами Шенгенської угоди, необхідний лише біометричний паспорт та страховий поліс (у першу чергу для власної безпеки). Поїздка по безвізу набагато приємніша, ніж з візами. Польські прикордонники радо вітають тих, хто перетинає кордон по безвізу. Дуже радий, що українці отримали змогу їздити до Європи безвіз».

19875674_1619228724768623_1256899393138451466_n

Сергій Рубан ділиться власним досвідом перетину кордону та підготував кілька порад для українців. Він перетинав кордон маючи ще дійсну шенгенку, а його супутники, серед яких була дитина молодшого шкільного віку, вже за біометричними паспортами, тобто без віз.

Щодо оформлення паспортів

«Паспорти друзі оформляли ще в січні, очікуючи безвіз. Черги не було взагалі. Час очікування був 20 робочих днів. Необхідні документи: паспорт громадянина України, свідоцтво про народження (для дитини), попередній закордонний паспорт (за наявності). Вартість 557 грн за 20 робочих днів, 810 за 7 днів. Вартість паспорта для дитина аналогічна. На сьогодні видаються виключно біометричні закордонні паспорти. Детальніше про все можна дізнатися на сайті Державної міграційної служби України.

Фотографування і взяття відбитків пальців відбувається безпосередньо в пункті оформлення заявки на отримання закордонного паспорта. Весь процес зайняв близько 15-20 хв.»

Про перетин кордону потягом

«Відбитки пальців на кордоні не перевіряли. Їздили потягом ІС+705 Київ-Перемишль-Київ. Курсує щодня. Час в дорозі 7 год 27 хв. Відправлення о 07.00 з Києва, прибуття до Львова о 12.07, до Перемишля о 13.27 (за польським часом, тобто, мінус 1 година від українського часу. Відправлення з Перемишля о 14.24, прибуття до Києва о 22.33 Всі квитки сидячі. Вартість: І класу 615 грн (дитячий 410 грн), ІІ класу 433 грн. (дитячий 294 грн). Ціна може різнитися залежно від офіційного курсу гривні. Їхати цим потягом дуже комфортно. Від початку минулого тижня, нарешті, квитки можна купити on line www.booking.uz.gov.ua»

Про перевірку документів прикордонниками

«Прикордонний і митний контроль здійснюється під час руху потяга. Українськими прикордонниками та митниками від станції Львів до Шегині, польськими від Медики до Перемишля. Пасажири, які не встигли пройти контроль відповідних польських служб залишаються в потязі після прибуття до Перемишля до завершення перевірки. Служби за браком часом іноді не встигають перевірити всих під час руху.

Громадян України, які перетинають кордон з біометричними паспортами (тобто, по безвізу) перевіряють швидше, ніж тих, хто з шенгенськими чи робочими візами. Їм фактично не задають питань про мету подорожі, бронювання житла чи наявність коштів (готівки чи на картці). Тобто, щоб перетнути кордон із країнами Шенгенської угоди необхідний лише біометричний паспорт та страховий поліс (в першу чергу для власної безпеки). У нас було дійсне і опалене бронювання готелю, яке робили через сайт booking, страхові полюси, готівка та кошти на картках, але про все це прикордонники не запитували. Багаж теж не перевіряли, але він в нас і був маленьким.

Більш ретельно перевіряють тих, хто їде ще по шенгенських візах, а особливо по робочих, має великий багаж чи реєстрацію в зоні АТО.

Дитині для перетину кордону необхідні наступні документи: біометричний паспорт або бути вписаною/вписаним в паспорт одного чи обох батьків, залежно з ким в поїздці. У випадку якщо дитина подорожує з одним із батьків, то дозвіл для дитини для виїзду за кордон від матері/батька та свідоцтво про народження».

Про відкриття віз

«Раніше не мав проблем з відкриттям шенгенських віз, а позитивну візову історію маю з 2007 року. Було декілька дворічних шенгенок. Але щоразу це була тривала процедура поїздок в посольство чи візовий центр, збір документів і так далі. Плюс звісно, це коштувало грошей, хай навіть за різні збори. Багато знайомих віддавали по 300-400 євро щоб відкрити візи. За ці кошти можна тиждень провести в Європі.

На сьогодні візи залишаються потрібними лише для тих, хто їде працювати за кордон. Але в тому випадку відкривається робоча віза. І це правило поширюється на всі безвізові країни».