Голова обласної БПП Сергій Кудактін: «Численні зміни на місцях стають можливими завдяки децентралізації»

Децентралізація – одна із основних реформ в Україні, яка поступово перебудовує всю систему управління країною. Це необхідний етап переходу від радянського централізованого стану керування до передачі повноважень, фінансів та можливостей  місцевим громадам. Вже маємо три роки децентралізації в дії. Які успіхи реформи, що вдалося змінити та наскільки зріс фінансовий ресурс громад вирішили поцікавитися у голови Черкаської територіальної організації партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність» Сергія Кудактіна.

  • Як вважаєте, чому саме останні три роки в нашій країні так активно триває процес децентралізації, адже незалежними ми стали понад чверть століття тому?
  • Понад 20 років незалежності вся влада, ресурси та кошти кожного українця були зосереджені в Києві. І представників владної верхівки це стовідсотково влаштовувало. Адже вони мали в своїх руках просто величезний ресурс і законну можливість ним розпоряджатися. Єдиним Президентом України, який відмовився від жорсткої централізації, від ручного розподілу коштів, які накопичувалися в державному бюджеті, став Петро Порошенко. Саме тому говоримо про активні три роки децентралізації. Процес зрушив лише після обрання Петра Порошенка Президентом. Саме за його ініціативи та за підтримки фракції «БПП» у Верховній Раді вдалося передати повноваження та фінанси місцевим громадам. Нині відбувається кардинальна зміна системи управління в державі. І ми всі є учасниками цих змін.
  • Що ж насамперед передбачає реформа децентралізації?
  • Об’єднання територіальних громад в районах, передача фінансових ресурсів містам та селам, самостійне визначення самими жителями вектору розвитку на місцях – такі важливі напрямки впровадження реформи децентралізації. Нині ж громади, які відповідально ставляться до свого майбутнього, вже об’єдналися, отримали значний додатковий фінансовий ресурс. Так само й усі інші населені пункти мають збільшене фінансування на свої потреби. Найголовніший принцип децентралізації: можливість кожного міста, села чи ОТГ самостійно визначати, на які цілі важливіше і нагальніше спрямувати їхні кошти.
  • Чи можете зазначити, як саме змінилися бюджети після впровадження реформи?
  • Фінансування як об’єднаних громад, так і загалом місцевих бюджетів, зросло в рази. Наприклад, надходження до загального фонду місцевих бюджетів ОТГ за 2016 рік зросли майже в 7 разів порівняно з попереднім періодом. Помітне значне зростання і власних ресурсів усіх місцевих бюджетів. І що важливо, ні Київ, ні державні адміністрації не керують розподілом цих коштів. Це величезний плюс для місцевого самоврядування.
  • На що ж найбільше нині громади спрямовують такий додатковий фінансовий ресурс?
  • Місцеві громади мають достатнє фінансування не лише на поточне утримання доріг, шкіл та амбулаторій, тепер у кожного населеного пункту є можливість вкладати кошти у розвиток та енергозбереження. Міста та села здійснюють капітальний ремонт доріг, облаштовують сучасне економне освітлення, встановлюють відеоспостереження для безпеки жителів, замінюють котли в навчальних закладах на енергоощадні, облаштовують стадіони та місця для відпочинку, мають власні пожежно-рятувальні частини, створюють сучасні амбулаторії та реабілітаційні центри. І це лише початок.
  • Такі заслуги здебільшого приписують саме мерам та головам громад.
  • Завдяки децентралізації міським та сільським головам просто дуже пощастило. Адже їхній ресурс дозволяє виконати набагато більше, ніж втілювали їхні попередники. І справа не лише в ефективності того чи іншого менеджера, а в розмірі бюджетів розвитку. Міські ж голови «роблять» на цьому рейтинги. Адже, звісно, люди бачать, як змінюються їхні міста та села. Кілометри відремонтованих доріг, сучасне освітлення, капітальні ремонти в дитячих садочках, школах, медичних закладах, новітнє обладнання для навчання та лікування, облаштування спортивних майданчиків та багато іншого. Насправді ж, без децентралізації робіт такого масштабу не вдалося б виконати жодному меру чи голові ОТГ.
  • Але при цьому чимало керівників та політиків критикують саму реформу децентралізації.
  • Це просто такі собі спроби маніпуляції думкою громадян. Адже зручніше і вигідніше головам показати, що такі зміни – це результат їхньої роботи, а не реформ. Цинізм у цьому питанні демонструють і політичні сили, які заявляють, що децентралізація це «зло» і нікому не потрібна, але при цьому дуже й дуже активно беруть участь у виборах до новостворених ОТГ. Особливо це стосується опозиційних політичних сил. Вони чомусь прагнуть очолити громади і завести значну кількість депутатів до рад, критикуючи децентралізацію. Відповідь проста: бо знають, що реформа працює, громади вже мають значні кошти і повноваження на їх використання.
  • Чи всі українці підтримують реформу і готові до об’єднання в громади заради коштів та повноважень?
  • Громади, які відповідально ставляться до свого майбутнього, вже об’єдналися, отримали значний додатковий фінансовий ресурс і можливість самостійно визначати, на які цілі його важливіше і нагальніше спрямувати. Перші ОТГ на Черкащині утворилися ще 2015 року. Фінансово-економічні показники громад, які об’єдналися, говорять самі за себе. Наприклад, в одній з ОТГ на Черкащині, куди входить одне селище і два села, до об’єднання бюджет селища становив 3,7 млн грн, на сьогодні – 17,7 млн грн.
  • Процес об’єднання триває. Нещодавно на Черкащині відбулися чергові вибори до новостворених ОТГ. Який результат здобула партія «Блок Петра Порошенка «Солідарність»?
  • На виборах до об’єднаних громад 29 жовтня партія здобула переконливу перемогу на Черкащині. Із 14 голів ОТГ – 8 партійців та кандидатів, які йшли за підтримки БПП, очолили громади. Приємно радує й підтримка виборцями кандидатів у депутати, наш результат – понад 25% місць у радах. При тому, що всі політичні сили мали неабиякий інтерес до цієї виборчої кампанії і подекуди висували значно більшу кількість кандидатів, ніж наша партія. Нам вдалося отримати такий високий результат завдяки злагодженій командній роботі. І хоча частина кандидатів йшла на вибори самовисуванцями, ми як партія надавали їм всю необхідну допомогу. Адже у сільських і селищних ОТГ вибори відбувалися за іншим принципом: кандидатам необов’язково було представляти ту чи іншу партію. Для нас важливо, щоб в радах та головами громад були достойні люди, яким довіряє громада, які вміють господарювати та мають плани на перспективу. І перемогли саме такі кандидати – відповідальні та професійні. При чому часто з великим відривом від конкурентів.
  • Дуже гарний результат. Що, на Вашу думку, сприяло підтримці громадою кандидатів, що йшли за підтримки «Солідарності»?
  • Кандидати від «БПП «Солідарність» йшли на ці вибори з гаслом підтримки реформи децентралізації. Успішні приклади громад, які вже об’єднались і отримали ресурси та повноваження для реалізації соціальних проектів, стали найкращою агітацією на цих виборах. Адже завдяки децентралізації, що реалізується з ініціативи та підтримки Президента Петра Порошенка, громади мають значні фінансові надходження, наповнені значно збільшені бюджети. Тепер – черга новообраних голів та депутатів об’єднаних громад продемонструвати переваги децентралізації в їхніх селах.
  • Що саме приваблює в реформі місцеву владу?
  • Численні зміни стають можливими на місцях завдяки децентралізації – одному із вагомих інструментів підвищення ефективності управління місцевими громадами. Місцева влада зараз зацікавлена у розвитку своїх територій, зростанні бізнесу та сплаті податків жителями. Адже знає, що кошти залишаться в громаді і будуть використані на її комфорт та благоустрій територій. Якісні управлінці на місцях, підвищене фінансування місцевих бюджетів та можливість його використати з максимальною користю для громади, міста чи села дозволить вже скоро створити в Україні європейські умови комфорту та безпеки для кожного жителя.