Василь Фурман: Безвізовий режим між Україною та ЄС буде запроваджено з 1 січня 2016 року

Голова Черкаської територіальної організації партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність» Василь Фурман розповів, коли українцям очікувати безвізовий режим, які дії Президент України здійснює для боротьби з корупцією та як відбувається реформування Збройних Сил.  

Василю Миколайовичу, коли  українцям, очікувати можливості без віз потрапити до країн Європи?

Рішення про надання безвізового режиму певний період гальмувалося страхом країн ЄС перед можливим потоком нелегальних біженців із зони воєнного конфлікту. Друга  причина суто технічна – Уряд не встиг виконати всіх зобов’язань для запровадження безвізового режиму. Однак нещодавно  на Ризькому саміті,  Президенту України вдалося отримати чіткі календарні рамки запровадження безвізового режиму.  ЄС пообіцяв запровадити його із 1 січня наступного року,  за умови виконання Україною всіх зобов’язань до листопада цього року.

DSC06978

Насправді, ключовою проблемою, через яку Україна ще не отримала безвізовий режим є корупція. Чому ж не проводиться активна боротьба  з корупцією?

Нині завершено формування оновленої законодавчої бази для боротьби з корупцією. На конкурсній основі визначено директора Національного антикорупційного бюро.  Тепер так само на конкурсній основі  формується його  склад. До президентської команди приєдналися грузинські фахівці, які в себе на Батьківщині досягли вражаючих успіхів в боротьбі з корупцією.  Ці методи будуть  запроваджуватись в Україні. Низку гучних корупційних скандалів, відставок і затримань  слід розглядати,  як початок реальної боротьби з хабарництвом  та оздоровлення політичного організму.  Самі грузини визнають, що в них виходило швидше бортися з корупціонерами завдяки авторитарній владі президента Грузії. В Україні  парламентсько-президентська модель, всі ключові рішення мають узгоджуватися між 5-ма членами коаліції, що потребує затрат часу. Але Петро Порошенко  розпочав боротьбу із олігархами,  він демонструє чітку політичну волю для розмежування олігархічного бізнесу і державних ресурсів та  не змінив своєї позиції попри шалений спротив з їхнього боку.

 DSC07410

Генсек НАТО Андерс Фог Расмуссен заявив  про готовність альянсу допомогти реформувати оборонні структури. Як Ви можете прокоментувати реформування Збройних сил України?

Реформа збройних сил  відбувається й досі. За останній рік, ми створили нові Збройні Сили. Ще рік тому, у нас було армії,  а тепер вона з’явилася. Якщо у 2014 році найбільш боєздатними були добровольчі батальйони з легкою зброєю, то нині кадрові частини Збройних Сил та Національної гвардії повністю забезпечені військовою технікою, набоями та амуніцією. За рік кількісний склад ЗСУ зріс до 250 000 осіб. Була відновлена робота Укроборонпрому над виробництвом та модернізацією української зброї. Різко збільшилося  фінансування оборони країни, яке протягом року сягне 90 млрд грн. На жаль, нам  все ще бракує сучасної зброї, держава поки не може обійтися без допомоги волонтерів, та армія – вже є. Вона боєздатна і змогла зупинити на Донбасі одну із найсильніших, найагресивніших  армій світу – російську.  Президент наполіг на введені «Волонтерського десанту». Зараз не генерали, а волонтери налагодивши нову систему тилового забезпечення займаються закупками для українського війська.  Стратегія Президента, яка передбачає  поєднання зміцнення обороноздатності та нарощування Збройних сил із політико-дипломатичними зусиллями, є єдино правильною, – з урахуванням колосальної військової переваги Росії. Увесь світ визнав основою врегулювання мирний план Порошенка.