Партійці Черкащини обговорили з громадськими активістами проект Виборчого кодексу України

В офісі Черкаської територіальної організації партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність» відбулася зустріч представників партії та полісі-аналітика громадської організації «CentreUA» Єгора Полякова. Зокрема розмову вели голова фракції «Солідарність» в Черкаській обласній раді Костянтин Омаргалієв та голова Черкаської міської партійної організації Сергій Рубан. Темою зустрічі став проект нового Виборчого Кодексу України. Представник «CentreUA» представив основні моменти змін до виборчого законодавства. Такі зустрічі вони проводять із політичними силами в 12 містах України, аби познайомити з новими правилами виборчої гри, які можуть бути затверджені Верховною Радою України, та почути ставлення до таких нововведень.
На сьогодні вже напрацьовано так звану «білу книгу» основних рішень Виборчого Кодексу. Спочатку громадська організація спілкувалася з різними категоріями населення по всій Україні, проводила обговорення і потім узагальнила пропозиції до певного проекту.
Як зазначив Єгор Поляков, за цим проектом, під час виборів до Верховної Ради України буде визначено 27 округів і по 5 кандидатів в кожному, висуватимуть кандидатів лише партії відповідно до сформованого ними загальнонаціонального рейтингу. Таким чином списки будуть відкритими, а кандидати повинні будуть конкурувати як із кандидатами із інших партій, так і з власної.
«Пропонується і гендерна квота, де із 5 кандидатів має бути розподіл 2 до 3. Нині ведуться обговорення і щодо обмежень виборчої реклами та багато інших моментів. По місцевим виборам також плануються зміни. Наприклад, місто Черкаси буде розподілено на 4 округи, де в кожному по 10-11 депутатів обиратимуть. Відповідно і Черкаська область – на 8 округів», – відзначив представник «CentreUA».
«Ми більш детально маємо ознайомитися із цим проектом, проте загальні пропозиції зрозумілі. Запропонована система має як переваги, так і недоліки. Зрозуміло, що створити ідеальну виборчу систему неможливо, проте до цього треба прагнути. Маємо випрацювати такий механізм, щоб фінанси і їхня кількість у кандидатів врешті не відігравали основну роль під час виборів», – наголосив Костянтин Омаргалієв.
Охочі ознайомитись з «білою книгою» основних рішень Виборчого Кодексу можуть в громадській приймальні партії за адресою: Черкаси, бульвар Шевченка, 242.

IMG_1776