Що таке автокефалія і що означає для Української Церкви?

Поняття автокефалія означає «самоврядність», і воно виникло у добу раннього середньовіччя, коли було 5 автокефальних церков. На сьогодні автокефальними є майже усі церкви православних народів із давньою християнською традицією (Росія, Грузія, Греція, Румунія, Болгарія), а також автокефальними є церкви, де православна меншість є впливовою (наприклад, Польша).
Автокефальні церкви не повністю ізольовані одна від одної, а, навпаки, існують у спілкуванні, невидимим центром якого є Христос, і реалізується це у першу чергу у спільних літургіях лідерів церков на чолі із Константинопольським патріархом, у спільних соборах і нарадах. Автокефалія – це самостійне входження у родину православних церков і православних народів, без посередництва інших.
Очевидно, що в Україні також має бути автокефальна церква.
«Для мене справа утвердження незалежної помісної Церкви – такої ж ваги, як вже здобуті безвіз та Угода про асоціацію з Євросоюзом. Як боротьба за членство в Євросоюзі та членство в НАТО, які ще попереду. Це – питання національної безпеки і нашої оборони у гібридній війні», – наголошував Президент України Петро Порошенко.
Як професійний дипломат він докладав чимало зусиль, щоб отримати благословіння Вселенського (Константинопольського) Патріархату та об’єднати навколо цієї ідеї політиків і представників православних церков всередині країни.
Саме Президент вніс на розгляд Верховної Ради звернення до Вселенського Патріарха Варфоломія I із проханням про надання автокефалії. Все це вперше в історії незалежної України реально наблизило українську православну церкву до офіційно визнаної самоврядності (автокефалії) під юрисдикцією Вселенського (Константинопольського) Патріархату.