Максим Полішкевич: «Процес відкриття ринку сільгосп земель незворотній»

Днями у Черкасах відбулося перше регіональне обговорення дорожньої карти земельної реформи за участю незалежних експертів, представників профільних міністерств, аграріїв та власників земельних паїв. Земельна реформа є однією з пріоритетних реформ, визначених стратегією сталого розвитку «Україна – 2020», що схвалена указом Президента України від 12.01.2015 № 5/2015. Петро Порошенко доручив ініціативній групі провести регіональні обговорення запропонованих змін та з’ясувати думку місцевих громад з цього питання.

Як висловилися організатори регіонального обговорення – питання проведення земельної реформи в Україні є «перезрілим». Найбільш жваву дискусію викликало питання зняття мораторію на продаж землі сільськогосподарського призначення. Присутні на обговоренні представники великого та середнього агробізнесу висловилися здебільшого проти зняття мораторію, очевидно побоюючись за діяльність їхніх господарств. На думку аграріїв, викуп конкурентами навіть невеликої частини земель, що перебувають в користуванні належних їм підприємств, може нашкодити їхньому бізнесу.

Прихильники ж зняття мораторію наголошують на тому, що продаж землі сільськогосподарського призначення безумовно вигідний селянам – власникам земельних паїв. Так, за приблизними підрахунками продаж одного паю принесе селянину прибуток у розмірі п’ятирічної пенсії. Окрім того, учасники обговорення зазначили, що в Україні й без того існує тіньовий ринок продажу сільськогосподарських земель і його легалізація призведе до суттєвого пожвавлення соціально-економічного життя села.

Презентовані в ході дискусії дослідження продемонстрували таке ставлення українських аграріїв до відкриття ринку земель: близько 50% – проти зняття мораторію, а близько 50% – за, проте за таких умов: 1) заборона продажу землі іноземцям протягом наступних 10 – 15 років; 2) заборона продажу землі юридичним особам протягом наступних 10 – 15 років; 3) заборона зосередження в одних руках землі більше встановленого ліміту (за різними думками від 300 до 1000 га); 4) надання пріоритетного права на викуп місцевим фермерам; 5) забезпечення ефективного механізму консолідації земельних ділянок (перенесення виокремлених ділянок на край полів).

«На мою думку, процес відкриття ринку сільгосп земель незворотній, – говорить керівник юридичного підрозділу Черкаської територіальної організації «Блок Петра Порошенка «Солідарність» Максим Полішкевич. – І наша з вами задача полягає в тому, щоб цей процес відбувся з максимальною користю для усіх його учасників. Сукупно з передачею влади територіальним громадам в рамках процесу децентралізації та адміністративної реформи кожен українець отримає можливість впливати на ефективність господарювання аграріїв та розпорядження коштами, що надходитимуть до бюджету від продажу комунальної та державної с/г землі».