Василь Фурман: Як Черкащині стати лідером із залучення інвестицій в Україні

Минулого тижня Черкаська обласна державна адміністрація спільно із бізнес-асоціацією та виданням газети «Бізнес» оголосили про початок підготовки до Міжнародного інвестиційного форуму «Черкащина-2015». Організатори обіцяють залучити щонайменше 50 мільйонів доларів інвестицій. Для цього вони планують представити кілька десятків прикладів успішного ведення бізнесу на Черкащині, а також надати потенційним інвесторам перелік реальних інвестиційних об’єктів в різних напрямках підприємництва.

Голова Черкаської територіальної організації партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність» Василь Фурман підтримує ідею проведення інвестиційного форуму.

«Ми дуже багато говорили з підприємцями про необхідність проведення таких форумів, який покаже українським та іноземним інвесторам всю привабливість Черкаського регіону для ведення бізнесу, – говорить Василь Фурман. – Минулого тижня Президент України Петро Порошенко під час зустрічі із головами ОДА в Одесі також наголошував на тому, що інвестиціі, нові робочі місця, спрощення умов ведення бізнесу має бути на першому плані в роботі державних адміністрацій. Ми обов’язково долучимося до цього проекту, адже на сьогодні необхідно об`єднатися і докласти максимум зусиль, щоб процес інвестування в регіон відбувся”.

Для того, щоб Черкаська область була кращою серед областей України по залученню інвестицій, на думку Василя Фурмана, першочергово необхідно:

1) Створити в регіоні спеціалізовану організацію із залучення інвестицій – Агентство по роботі з інвесторами при ОДА. Вона має забезпечувати повний супровід інвестиційного проекту за принципом «єдиного вікна», розроблення інвестиційного паспорту області. Керівництво області має виступати куратором будь-якого інвестиційного проекту в регіоні. Більше того, необхідно широко підтримувати приватні інституції для сприяння інвестуванню.

2) Створити «Раду інвесторів» області. Мета — знаходження точок дотику, взаємне врахування інтересів і загальне підвищення ефективності роботи, залучення інвесторів з інших регіонів.

3) Активно рекламувати інвестиційний потенціал області, провести інвентаризацію вільних територій області з промисловою інфраструктурою для інвестування; організувати роботу інвестиційного сайту, брати участь у міжнародних виставках, форумах, підвищувати фаховий рівень працівників. Чим більше інвестори будуть знати про можливості співпраці з нами, тим глибшою, масштабнішою і взаємовигіднішою вона буде.

4) Розробити на рівні регіону комплекс заходів фінансової та нефінансової підтримки інвесторів і підприємців. Це – податкові преференції, субсидії за пріоритетними напрямами інвестування. Наприклад, надання при будівництві нових підприємств інвесторам землю в довгострокову оренду за низькою ціною, проведення промислової інфраструктури до будівельного майданчика за рахунок місцевого бюджету під конкретні інвестиційні зобов`язання інвестора, погодження інвестиційного проекту державними органами протягом 7 днів тощо.

5) В роботі з інвесторами особливу увагу приділяти саме тим проектам, від реалізації яких можливий максимальний економічний ефект: кількість працівників, зростання зарплат людей, податки до місцевого бюджету.

6) Необхідно знайти та здійснити низку «проривних» мегапроектів (як приклад, залучення інвесторів в енергетичну сферу, в сферу машинобудування чи електроніки; в харчову галузь; будівництво гідроакумулюючої гідроелектростанціі в Каневі і т.д.).

7) Розпочати формування потенційних кластерів в Черкаській області: агрохарчовий, автомобільний, будівельний, освітній, транспортно-логістичний, туристично-реакраційний. До кластеризаціі області необхідно залучити науковців та громадкість.

Тільки реалізувавши всі ці заходи можна досягти головного – Черкащина буде лідером в Украіні по залученню інветицій, будуть будуватись нові підприємства та створюватись нові робочі місця з європейською зарплатою.