В Умані відкрили біопаливні котельні

У рамках реалізації проекту Програми розвитку ООН «Розвиток та комерціалізація біоенергетичних технологій в муніципальному секторі в Україні» в загальноосвітній школі № 9 та дошкільному закладі № 21 м. Умані відбулося урочисте введення в експлуатацію котелень, що працюють на солом’яних пелетах.

Подія – непересічна не тільки для Умані, а й для всієї Черкаської області, тому в заході взяли участь заступник Голови комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та наслідків Чорнобильської катастрофи, народний депутат України Олег Недава, заступник голови Черкаської облдержадміністрації Юрій Сас, голова Черкаської обласної ради Валентина Коваленко, виконуючий обов’язки міського голови м. Умані Олександр Цебрій, голова Всеукраїнської екологічної ліги Тетяна Тимочко, директор ТОВ «Авер-Тех» Дмитро Муравський та директор Представництва Програми розвитку ООН в Україні Янтомас Хімстра.

– Лише у квітні цього року між Уманською міською радою та Програмою розвитку ООН було підписано Меморандум про партнерство, а вже сьогодні ми вводимо в експлуатацію дві котельні з трьох, безкоштовно наданих місту Умань в рамках проекту, – відзначив в.о. міського голови, представник Черкаської територіальної організації партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність» Олександр Цебрій.

11705113_1609752172645779_6685859505269391582_n

Він також підкреслив, що використання в якості палива солом’яних пелет дасть змогу зменшити витрати на опалення цих навчальних закладів у 2,2 рази у порівнянні з природним газом, а це понад 700 тис. грн. економії для міського бюджету. Представники органів державної влади та Програми розвитку ООН в Україні, вітаючи уманчан з встановленням біопаливних котелень, наголошували на важливості використання біомаси рослинного походження як джерела теплової енергії з метою подолання газової залежності України. По завершенні урочистих церемоній учасники заходу відвідали уманське підприємство «Авер-Тех», де мали змогу ознайомитися з процесом виробництва біопаливних котлів та солом’яних пелет. Примітно, що щорічний потенціал України у виробництві соломи – 50 млн.тонн. Такої кількості соломи достатньо, аби замінити 21,5 млрд. м3 природного газу.

– У цьому випадку ми маємо приклад синергії зусиль приватного бізнесу, місцевої влади та міжнародних організацій, яка дала можливість місту Умань суттєво економити на опаленні бюджетних установ, вклавши мінімальні кошти. Економічний ефект вимірюватиметься мільйонами гривень. Але в першу чергу хотілося б відзначити іноваційність проекту і те, що виробник котлів та біопалива розташований саме в Умані, сплачує тут податки і створює робочі місця, – відзначає переваги нововведення член ради Черкаської територіальної організації партії БПП «Солідарність» Юрій Сас. – Ми неодмінно візьмемо досвід уманчан на озброєння в масштабах всієї області. Вже незабаром організуємо екскурсії на підприємство та на опалювальні об’єкти, до яких залучимо представників  міст і селищ, теплогенеруючих підприємств, експертів. Відходи сільськогосподарського та лісового виробництва реально можуть замінити газ в комунальному секторі Черкащини. Це буде нашим внеском в справу енергонезалежності держави.