Василь Фурман: Питання виділення землі має вирішуватися протягом п’яти днів

Голова Черкаської територіальної організації партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність» Василь Фурман:

Минулого тижня побував у відрядженні в Грузії і відвідав, зокрема, Будинок юстиції у Тбілісі. І чим більше вивчаю досвід реформ в Грузії, тим більше переконуюся, що нам є чому в них повчитися. Будинок юстиції в Грузії – це зразок того, як можна протягом короткого часу переломити багаторічну корумповану та забюрократизовану концепцію взаємодії держави з громадянином. Тепер там не держава стоїть на першому місці, а громадянин стає її центром. І так має бути! За нашими мірками, сервіс, який надається громадянам у Будинку юстиції, просто нереальний. Тут в одне ціле зібрано близько 300 різних послуг, щодня ту чи іншу послугу отримує від 40-ка до 60-ти тисяч громадян. Люди не вимушені оббивати пороги інших держструктур, оскільки в будинку юстиції всього за 15 хвилин можуть отримати практично будь-який документ, починаючи з паспорту, реєстрації народження дитини і закінчуючи візою для іноземців, видом на проживання чи актом на землю або купівлі-продажу майна. Кожен пересічний українець, що отримував закордонний паспорт, ледве не з жахом згадує цю марудну процедуру. У Грузії ж для отримання закордонного паспорта документи більше не потрібні. У Будинку юстиції роблять фото і за допомогою спеціальної програми автоматично ідентифікують вашу особу. Усе – автоматизовано, швидко, зручно і за помірну ціну або й узагалі безкоштовно. Паспорт виготовляється на другому поверсі Будинку юстиції. Загалом ви проведете тут не більше десяти хвилин. А через 10 днів зможете стати щасливим власником закордонного паспорта, за бажання цей процес можна прискорити до години, і коштуватиме це приблизно 500 гривень. Для цього потрібно лише попередньо потрібно записатися на сайті Мін’юсту. Потім у фронт-офісі вас приймає оператор, а в бек-офісі видається конкретний документ. Усе просто. Такі будинки юстиції є в кожному обласному центрі країни та у великих містах.
Повертаюся на Батьківщину. І відразу ж їду до нашого ЦНАПу, у Смілу. Як працює система у нас? Перелік послуг не такий уже й малий – 103. Але жодна з них, звісно, не є миттєвою. І проблема не в тому, що надати цю послугу швидко працівники наших ЦНАпів не можуть. Можуть. Але законодавство зробити їм це не дозволяє. Щоб оформити, приміром, право власності чи оренди земельної ділянки, потрібно обов’язково оприлюднити цю інформацію на сайті міськради. Потім не раніше ніж через 20 днів винести це питання на розгляд сесії. Остання, в свою чергу, може переноситися, не розглянути питання і так далі. Словом, процес може затягнутися на місяці! Звісно, якщо не «зацікавити» депутатів розглянути якомога швидше рішення. Така ж ситуація з оформленням паспортів. Передбачений законом термін – 30 днів. Насправді ж це можна зробити протягом одного. Що й роблять за винагороду ті чи інші держслужбовці.
Тому вкотре переконався. Реформувати роботу наших ЦНАПів за прикладом грузинських можна. Певна річ, це не вигідно багатьом чиновникам, дерслужбовцям, депутатам, які роками вибудовували корупційні схеми навколо надання тих чи інших послуг, дозволів і так далі. Усі ці схеми можна подолати тільки рішучим рішеннями центральної виконавчої влади з Києва та місцевими керівниками. Вірю в те, що протягом короткого часу Будинок юстиції, як в Тбілісі, з`явиться і в Черкасах, і в Смілі, і в Умані…
Ми з керівником Смілянської організації БПП «Солідарність», першим заступником мера Сміли Андрієм Шовкуном спілкувалися на цю тему неодноразово. І прийшли до того, що на законодавчому рівні потрібно:
– закріпити строки надання послуг,
– надати працівникам ЦНАПів право користуватися всіма існуючими реєстрами,
– внести зміни до норм, що стосуються надання дозволів через розгляд сесії, тобто, якщо немає законодавчо встановлених обмежень, такі дозволи потрібно надавати автоматично.
Знаю, що й обласне керівництво зацікавлене в тому, щоб наші ЦНАПи працювали не гірше грузинських. Щоб питання виділення землі та погодження інвестиційних проектів державними органами вирішувалося протягом тижня. Адже чим простішим і доступнішим буде механізм надання послуг, тим більше від цього виграють не тільки люди, а й регіон загалом. Економіка запрацює, з’являться робочі місця, збільшаться надходження до бюджету.