«Солідарність» ініціювала перевірку черкаського полігону ТПВ, аби місто не потонуло у смітті

У рамках проекту «Стоп Корупція» активісти Черкаської територіальної організації партії «Блок Петра Порошенка» «Солідарність» разом із керівником обласної екологічної інспекції Черкаської ОДА Миколою Клименком здійснили рейд на черкаське міське сміттєзвалище.

Причини відвідин – на поверхні. Річ у тому, що черкаський міський полігон вичерпав свої можливості ще минулого року, і звозити тверді побудові відходи вже скоро буде нікуди. Проте чиновники вирішувати проблему сміття не квапляться. Більше того, вони лише почали розробляти проект нового полігону у той час, як норми експлуатації старого грубо порушуються. Черкаси ж між тим можуть просто скоро потонути у смітті. Щодня на цю територію звозять до двох тисяч кубів сміття. Висновки екологів – категоричні.

«Проінспектувавши черкаське сміттєзвалище в селі Руська Поляна, навіть не будучи працівником прокуратури чи екологічної інспекції, можна стверджувати, що порушення утримання та експлуатації полігону є, – запевняє голова Черкаського обласного союзу природоохоронних організацій, член команди «Солідарність» Людмила Ткаченко. – Ось лише деякі з них: відсутній контрольно-пропускний пункт і не встановлені автомобільні ваги для обліку кількості відходів, що надходять на полігон. Відсутній радіометричний контроль всіх відходів. В’їзд на полігон і проїзд по його території не здійснюються за встановленими маршрутами. Немає системи моніторингу та заходів екологічної безпеки, які мають бути спрямовані на захист нормального стану повітря, ґрунту та підземних вод».

11934067_980248968699892_1703515369_n

Більше того, в одному з місць, за словами Людмили Ткаченко, чітко видно, що поля фільтрації полігону немов «решето», через яке ллються струмки в оточуюче середовище, смертельно його забруднюючи.

«Цілком очевидно, що наші з вами податки витрачаються неефективно, – вважає активістка «Солідарності». – А це – мільйони гривень з міського бюджету обласного центру! Тому висновки наступні: терміново ініціювати перевірку контролюючих органів щодо утримання та експлуатації полігону і в разі виявлення фактів порушень законодавства притягнути винних до кримінальної відповідальності».

У тому, що «Солідарність» повинна взяти ситуацію з полігоном під особистий контроль, переконаний і керівник секретаріату Черкаської територіальної організації партії «Блок Петра Порошенка» Сергій Рубан.

«Здивувала позиція керівника полігону, який дізнавшись про наш візит, терміново приїхав на місце, але відверто був дуже не радий нас бачити, – говорить Сергій Рубан. – Воно й не дивно. Адже як виявилося, за 10 років його керівництва у тому, що сміттєзвалищем уже рік, як не можна користуватися і в тому, що там працюють різні «схеми», винні, хто б ви подумали? Безхатченки. Насправді ж, десятки мільйонів доларів просто йдуть «наліво». У підтвердження цьому цікаві факти виявили. Тож готуємо низку запитів. Більш детально про хід справ на черкаському полігоні та про участь у них перших осіб Черкас і їхніх родин проінформуємо згодом».

11911604_980248518699937_12385771_n