Жителі по провулку Боженка занепокоєні смородом від каналізаційного люка

Нестерпний сморід зранку та ввечері не дає мешканцям провулку Боженка нормально жити. Його джерелом, як виявили місцеві жителі, є каналізаційний люк, що розташований неподалік зупинки міського транспорту біля Першої міської лікарні. Щоб якось зменшити зловонний запах, вони навіть прикидали його землею. Проте це не допомогло.

Що цікаво, вдень смороду немає. Найсильніше він відчувається до 8 ранку, коли саме люди йдуть на роботу, і після 7 вечора, коли повертаються з неї. Екоактивістка Людмила Ткаченко, до якої після певних поневірянь звернулися черкасці, пов’язує це з піковими годинам, коли люди найактивніше навантажують каналізацію.

– Я сам місцева, сюдою ходжу на роботу, тому мені не потрібно розказувати про сморід. Я його відчуваю щоранку і коли ввечері засиджуюся на роботі, — підтверджує правдивість слів черкасців голова обласної екологічної асоціації «Еко-світ», помічниця депутата ВРУ Олега Петренка та представниця БПП «Солідарність» Людмила Ткаченко.

ludmila-tkachenko

Місцеві і звернулися до неї саме як до помічниці депутата та знаної в місті громадської активістки, сподіваючись, що вона допоможе вирішити проблему.

– У нас же тут і діти в садочок ідуть, і лікарня поряд. Але із-за цього смороду зранку тут ніхто встояти не може, — скаржиться житель провулку Василь Чепурний, відзначаючи що ще ж невідомо, що вони вдихають разом з тими випарами.

smorid-luk4

Другий місцевий житель Михайло розповідає, що сморід виник місяць-півтора тому, коли неподалік від люка провалився асфальт. «Можливо там щось зачепили, пошкодили», – міркує він.

Проте представник КП «Черкасиводоканал», який також прибув на запрошення Людмили Ткаченко, відзначив, що каналізація працює справно.

– Ніякого навантаження на цю каналізацію немає, все прокладено по проекту, — відзначає він.

І дійсно, перший люк, який відкривають водоканалівці, щоб продемонструвати журналістам та місцевим жителям правдивість своїх слів, немає ніякого запаху. А от уже наступний, проблемний, який знаходиться всього лиш у парі метрів від попереднього, при розчищенні його від шару ґрунту та піднятті кришки люку війнув далеко не приємними пахощами.

smorid-luk2

smorid-luk3

– Найближчим часом ми розберемося, що викликає такий запах, та ліквідуємо його, — обіцяє представник «Черкасиводоканалу».

А от Людмила Ткаченко переконана, що проблема всього мікрорайону в тому, що тут відсутня каналізаційна система.

– Чому взагалі виникла така ситуація? Справа в тому, що в Соснівському мікрорайону відсутня каналізація. Це повноцінний район міста, в якому живуть люди, а от каналізації немає, є тільки вигрібні ями, – розповідає про витоки проблеми Людмила Ткаченко. – Так мало того, вода, яка потрапляє до вигрібів, після того просочується у ґрунти. Виходить, те, що ми виливаємо у каналізацію, ми потім і п’ємо. Тому якість води, яку вживають черкасці, з кожним роком погіршується.

Частково жителі одного з приватних секторів мікрорайону вирішили для себе цю проблему.

– Жителі так званої VIP-Соснівки для себе вирішили цю проблему, і як еколог я в цьому їх підтримую. Вони запросили представників Водоканалу, щоб вивести свої вигрібні ями у центральну каналізацію, що і було здійснено. Але ж, мабуть, при проведені робіт щось сталося, чи якась поломка, чи щось було виконано не так як треба, але сьогодні цей об’єкт став для нас проблемним, — підсумувала пані Людмила.

Місцеві ж жителі сподіваються, що Черкаський водоканал найближчим часом розбереться з локальною проблемою, а міська влада зверне увагу на більш глобальну, адже мікрорайон не може і надалі існувати без повноцінної каналізаційної системи.