Василь Фурман: «Ми розробили такий стратегічний план розвитку Черкащини, який дозволить вивести область у п’ятірку лідерів»

Над розробкою напрямків активісти Черкаської територіальної організації партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність» спільно з експертами та спеціалістами з різних галузей працювали не один місяць. Зрештою виділили 7 головних напрямків, які лягли в основу проекту програми розвитку Черкащини. Всю програму команда «Солідарності» презентує за місяць – після того, як проект пройде громадське обговорення.

На думку одного з головних авторів проекту, голови Черкаської територіальної організації партії «Блок Петра Порошенка» «Солідарність» Василя Фурмана, усі 7 напрямків розвитку Черкащини тісно пов’язані між собою. Оскільки без інвестицій – не розвиватиметься економіка, без розвитку малого та середнього бізнесу – не створюватимуться нові робочі місця та не наповнюватимуться бюджети, без турботи про довкілля та екологію – буде важко залучити європейських інвесторів та розвивати туризм на Черкащині, і, зрештою, без вкладень у людський капітал, без виховання молодих і патріотичних кадрів – усі вищезгадані цілі та завдання виконати буде неможливо.

EFM_8494 - Фурман

Пріоритет 1. Інвестиції та створення нових робочих місць

На думку розробника напрямку Василя Фурмана, в Черкаській області необхідно створити Агентство по роботі з інвесторами при ОДА, а також «Раду інвесторів» області, оновити інвестиційний паспорт області, інвентаризувати вільні території для подальшої інвестиційної промоції та залучення інвесторів. Для привернення уваги інвесторів команда «Солідарності» планує знайти та здійснити низку проривних мегапроектів (як приклад, залучення європейських, китайських чи інших інвесторів в енергетичну сферу, в сферу машинобудування чи електроніки; будівництво гідроакумулюючої гідроелектростанціі в Каневі і т.д.), а також активно працювати над реалізацією проекту «Черкащина – логістичний центр України», з будівництвом автобану «Київ-Черкаси-Дніпропетровськ» та відновленням роботи аеропорту та річкового порту.

EFM_8410 - Шовкун

Пріоритет 2. Регіональний розвиток

На думку керівника Смілянської міської організації партії БПП «Солідарність» Андрія Шовкуна, децентралізація влади та реформування місцевого самоврядування – це ті реформи, від успішності проведення яких залежатиме у майбутньому успішний розвиток всієї Черкаської області. Для цього команда «Солідарності» планує провести успішно реформу щодо об’єднання сільських рад та створення фінансовоспроможних територіальних громад, консолідувати зусилля територіальних громад щодо управління місцевими природними ресурсами, підвищити фінансову спроможність територіальних громад, а також створити «Школу лідерів місцевого самоврядування».

Пріоритет 3. Сприятливі умови для бізнесу в містах і селах

У цьому напрямку команда «Солідарності» планує добитися спрощення дозвільних процедур для бізнесу, підвищення ефективності ЦНАПів та фінансової підтримки суб’єктів підприємницької діяльності, у тому числі з Регіонального фонду підтримки підприємництва по Черкаській області. Окрема увага приділятиметься розвитку підприємств кооперативної форми власності та покращенню доступу агровиробників до ринків збуту.

Пріоритет 4. Ефективні механізми по боротьбі з корупцією

Задля громадського контролю чиновників очільник Черкаської «Солідарності» Василь Фурман разом зі своєю командою планує створити при ОДА «Антикорупційний офіс», співробітники якого проводитимуть громадські розслідування та інформуватимуть облдержадміністрацію, громадськість та силові структури про виявлені корупційні схеми. Крім того, проект передбачає створення Координаційної ради з протидії корупції в Черкаській області.

EFM_8403 - Ткаченко

Пріоритет 5. Екологічна безпека та збереження довкілля

У цьому напрямку активістка «Солідарності» і голова громадської асоціації «Екосвіт» Людмила Ткаченко планує розроблення програми з покращення стану поводження з твердими побутовими відходами Черкащини, програми енергонезалежності області, зменшення обсягів забруднення поверхневих вод шляхом скорочення скидів стічних вод за рахунок будівництва очисних споруд на підприємствах області, реалізацію комплексу заходів щодо покращення якості питної води. А також впровадження проекту по збереженню річок Черкащини, значна частина яких опинилася наразі під загрозою зникнення з географічної мапи.

EFM_8477 - Новицький

Пріоритет 6. Розвиток людського капіталу області

Основою впровадження всіх вищезгаданих напрямків активіст «Солідарності», підприємець і фермер з Тальнівського району Ігор Новицький вважає саме розвиток людського капіталу області. Тому в цьому напрямку пропонує сформувати оптимальну мережу освітніх закладів, які відповідають сучасним вимогам, покращити підготовку кадрів для потреб регіональної економіки, запровадити курси для неформальної освіти дорослого населення, а також створити умови для здорового способу життя населення та підвищення рівня історичної обізнаності та патріотичного виховання населення.

Пріоритет 7. Черкащина – туристичний центр України

На думку Людмили Ткаченко, аби досягти успіху в реалізації цього напрямку на Черкащині, необхідно створити регіональну туристичну Агенцію, яка візьме на себе такі обов’язки: систематизація, координація роботи відділів ОДА та міськвиконкомів по туризму; мотивація неурядових (приватних) туристичних агенцій розвивати місцеві маршрути і залучати більшу кількість туристів; спростити (удосконалити) схему видачі дозволів на дитячі перевезення по області з метою туризму; удосконалення та розширення регіональних маршрутів по історико-культурним пам’яткам та природним об’єктам; розвиток нових рентабельних маршрутів екотуризму для сімейного відпочинку; створення комплексу екоготелів для реалізації турів «вихідного дня».

EFM_8404 - Колісник

Окремим напрямком команда «Солідарності» визначила проект «Учасникам АТО та їхнім родинам – всебічну підтримку, соціальний захист і увагу», розроблений з головою ГО «Черкаський союз учасників АТО» Олексієм Колісником. На думку активіста «Солідарності», який особисто пробув в АТО майже рік і захищав Донецький аеропорт, цей проект має бути розроблений строком не менш як на 5 років. Адже на Черкащині одна з найбільших по Україні кількість мобілізованих – близько 10 тисяч. Усі вони потребують і юридичної, і соціальної, і психологічної допомоги. Особливо в питаннях, що стосуються надання пільг та земельних ділянок. І Черкаська «Солідарність» таку допомогу надавати їм готова.